n Koninklijke onderscheidingen voor (vlnr): Meindert de Boer, waarnemend burgemeester Jan Westmaas (spelde de 'lintjes' op), Marretje Wakker, Luuk Schudde, Kees van Eerde, Tiemen Romkes, Tiemen Wezelman en Jan Verhoeff.
n Koninklijke onderscheidingen voor (vlnr): Meindert de Boer, waarnemend burgemeester Jan Westmaas (spelde de 'lintjes' op), Marretje Wakker, Luuk Schudde, Kees van Eerde, Tiemen Romkes, Tiemen Wezelman en Jan Verhoeff.

Het regent lintjes op Urk: zeven koninklijke onderscheidingen uitgereikt

Algemeen

Waarnemend burgemeester Jan Westmaas heeft vanochtend (vrijdag) in De Koningshof zeven plaatsgenoten een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Zij worden allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De motivatie voor de benoemingen klonk vrijdagochtend als volgt:

Jan Verhoeff (67 jaar) werkt sinds 2021 als zelfstandig coach na een loopbaan van 42 jaar bij de Rabobank. Van 2019 tot 2022 werkte hij als interim-manager van Museum het Oude Raadhuis en bleef erna actief als vrijwilliger. Daarnaast was hij van 1983 tot 2018 vrijwilliger bij Basketbalvereniging Orca’s en bekleedde diverse functies binnen de Technische Commissie, het Jeugd Opleidingsplan en fungeerde als trainer/coach. Van 2010 tot heden is hij bestuurslid/vicevoorzitter (tot 2022) van en vrijwilliger bij de Bedrijvenkring Urk. Hij is oprichter/lid van de commissie Jong Ondernemen. Daarnaast is hij mede-initiator van de Seafood-Academy. Van 2013 tot heden is hij voorzitter van de Stichting Urk Promotie. Vanaf 2014 is hij secretaris van de orgelcommissie van de Christelijke Gereformeerde Kerk Maranatha. Hij is lid van de Lokale ActieGroep Leader (vanaf 2018), van de Projectgroep 75 jaar vrijheid op Urk (in 2020) en lid (vanaf 2020) en voorzitter (sinds mei 2023) van de Adviesraad Sociaal Domein.

Kees van Eerde (71 jaar) was tot zijn pensionering werkzaam bij Peters Kampen als metaalbewerker. Daarnaast is hij van 1979 tot heden (jeugd)ouderling bij Gereformeerde Kerk Urk. Hij was/is lid van het moderamen, lid van de beleidscommissie en rouw- en trouwouderling. Vanaf 1982 is hij vrijwilliger bij SV Urk. Hij heeft zitting gehad in de Seniorencommissie (2012-2015), verricht hand-en-spandiensten, treedt op als terreinmeester, gastheer en klusjesman en is lid van de onderhoudsploeg. Vanaf 2014 zet hij zich in als vrijwilliger bij Caritas Urk. Hij hielp van 2017 tot 2021 bij de gymnastieklessen van Interakt Contour Urk en is daarnaast tot op heden gastheer bij Zingen in de Zomer.

Marretje Wakker-van Urk (76 jaar) is gepensioneerd. Ze was van 1990 tot 2023 vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Urk (GKU). Ze verzorgt de schoonmaak van de kerk en verricht hand-en-spandiensten. Daarnaast plant en coördineert zij de zendingsbazaar en zet zij zich in voor de fabricage en verkoop van artikelen. Ze zet zich al jaren belangeloos in voor Urkerdag en richt zich daarbij vooral op de dracht: Marretje verzorgt het ontwerpen en maken van de Urker klederdracht.

Meindert de Boer (78 jaar) is gepensioneerd sinds 2010 maar altijd werkzaam geweest als zelfstandig visser. Hij was van 1985 tot 2005 vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Urk als ouderling. Van 1996 tot heden is hij vrijwilliger bij Visned/Coop. Productenorganisatie (Vereniging Visserijbelangen). Hij maakte het voor de organisatie mogelijk om twee boekwerken uit te geven: ‘50 jaar Urker vissersschepen; Fotoboek 1945-2003’ en ‘De Urker vloot van toen; de motorbotter- en IJsselmeervloot’. Vanaf 2000 is hij vrijwilliger bij de Vereniging Vrienden van Urk en ontving in 2022 de Cornelis de Vries-prijs.

Tiemen Romkes (56 jaar) is werkzaam als hoofd technische dienst bij Het Urker Zalmhuys. Daarnaast is hij vanaf 1993 vrijwilliger bij de Buurtvereniging Noorderhoofd. Hij verzorgt er het onderhoud van de speeltuin en de groenvoorziening en werft fondsen. Hij speelde een grote rol in de realisatie van de speeltuin en ontwikkelde het project Ontdekken in de natuur, gericht op de kinderen. Daarnaast voert hij innovatieve verbeteringen door, zoals een irrigatiesysteem. Vanaf 1995 is hij vrijwilliger bij de Christelijke Gereformeerde Kerk Maranatha. Hij onderhoudt de tuin en de technische installaties en coördineert de vrijwilligers bij projecten. Vanaf 1998 tot heden is hij voorzitter (tot 2010) van en vrijwilliger bij de Vereniging Roeiploeg Urk, hij was tot 2010 trainer en sinds 2010 verricht hij technische klussen.

Tiemen Wezelman (75 jaar) is tot zijn pensionering in 2010 werkzaam geweest als schilder. Daarnaast is hij vanaf 1983 mantelzorger voor zijn dochter met een meervoudige beperking, die in De Thuishaven woont. Van 1999 tot 2009 was hij mantelzorger/ondersteuner voor een alleenstaande oom. Van 1999 tot 2019 was hij vrijwilliger bij de Gereformeerde Gemeente (Sionkerk). Hij werkte mee aan het onderhoud van de kerk en de pastorie, fungeerde als hulpkoster en organiseerde activiteiten voor mensen met een beperking. Van 2010 tot 2021 was hij vrijwilliger bij Caritas Urk. Hij begeleidde de weekopeningen en -sluitingen in Talma Haven op het orgel, ondersteunde bij het bewonerskoor en vervoerde bewoners naar de ziekenhuisafspraken. Vanaf 2014 is hij vrijwilliger bij De Thuishaven. Hij organiseert voor alle bewoners activiteiten en uitjes en werkt mee aan het onderhoud van het gebouw.

Luuk Schudde (64 jaar) is werkzaam als zelfstandig fotograaf onder de naam Foto Luuk Schudde. Van 1985 tot 2004 was hij penningmeester van de winkeliersvereniging ‘de Hofstee’. Hij was onbezoldigd fotograaf bij diverse evenementen. Vanaf 1988 is hij vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Urk als ouderling, verricht bezoekwerk en is lid van de kerkenraad. Vanaf 2013 is hij vrijwilliger bij de World Transplant Games Federation, een tweejaarlijks evenement waarbij een week de betekenis van orgaan- en stamceltransplantatie via sport onder de aandacht wordt gebracht. Hij is hier onbezoldigd fotograaf en stelt de foto’s ter beschikking. Deze worden ook tentoongesteld bij verschillende instellingen, zoals het UMCG waar hij in 2010 een levertransplantatie heeft ondergaan. Daarnaast verzorgt hij lezingen, interviews en gastlessen over het belang van donorschap.