Watergebruik wordt een groot probleem voor visverwerkingsbedrijven.
Watergebruik wordt een groot probleem voor visverwerkingsbedrijven.

Vitens waarschuwt: drinkwater gaat op rantsoen voor visbedrijven Urk

Zakelijk

Waterbedrijf Vitens kan in elk geval de komend acht tot tien jaar op Urk geen watercontracten voor grootverbruik afsluiten. Dat is met name een probleem voor visbedrijven.

Waterlevering staat onder druk

Door klimaatverandering is vanaf 2018 duidelijk dat de levering van water in noordelijk Flevoland onder druk kwam te staan, zegt Vitens-woordvoerder Rik Dogger. 

Politieke agenda

Dogger vervolgt: ,,We geven sindsdien signalen af dat er iets moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de levering van goed drinkwater gegarandeerd blijft. Het moet hoog op de politieke agenda komen.”

Dit is verre van ideaal

Drinkwater uit Sint Jansklooster

Op dit moment komt het ‘Urker’ drinkwater uit een gebied bij Sint Jansklooster, met de provincie Overijssel wordt overlegd om meer op te mogen pompen: ,,Maar waterwinning heeft altijd gevolgen, bijvoorbeeld voor het grondwaterpeil.” 

Andere uitweg

Een tweede optie is om het water van dichterbij te halen, uit het Ketelmeer. Maar daarvoor is een infrastructuur nodig, inclusief voldoende zuivering. ,,Als we nu beginnen, dan kost het nog altijd acht tot tien jaar.”

Druk opvoeren

Wethouder Nathanaël Middelkop zegt dat Urk recent de druk heeft opgevoerd bij Vitens: ,,Ze hebben er voorheen in algemene termen iets over gezegd, maar wij hebben ze anderhalf jaar geleden gewezen op dit probleem, we kijken naar oplossingen, want dit is verre van ideaal.”